Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul, boala ce a decimat populatia de-a lungul istoriei.
Este hidrosolubila, oxidabila, nu este rezistenta la caldura si la razele ultraviolete. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie reinnoit permanent.
Vitamina C a fost descoperita de catre savantul maghiar Szent Gyorgyi Albert. El a fost primul care reusite sa extraga din ardei Vitamina C si pentru aceasta descoperire a fost distins cu Premiul Nobel. Astazi se pot procura usor si in tara noastra produsele cu Vitamina C obtinuta din surse naturale - atat din zarzavaturi cat si din citrice, sursa naturala principala constituind-o insa macesele. Un alt savant laureat al Premiului Nobel, Linus Pauling, a demonstrat ca Vitamina C se poate administra profilactic si terapeutic in numeroase boli, de la banalul guturai pana la cancer.
Doza zilnica recomandata Vitamina C: 60–100 mg.
Copiii au nevoie de 35–60 mg/zi, adolescentii si adultii, de 60–100 mg, viitoarele mame, de 130 mg, iar cele care alapteaza, de 170 mg. Fumatorii trebuie sa consume zilnic 120 mg.
Deficitul de Vitamina C conduce la aparitia scorbutului.
Acidul ascorbic administrat in mod sustinut stimuleaza sistemul imunitar si creste rezistenta organismului fata de bolile infecto-contagioase. Participa la activarea multor sisteme enzimatice si are un rol important in respiratia celulara. Accelereaza vindecarea ranilor, regenerarea tesuturilor, participa la sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor si oaselor, precum si la sinteza hormonilor cortico-suprarenalieni. Are efect antistres, faciliteaza absorbtia fierului si impreuna cu acidul folic si vitamina B12 stimuleaza maturarea globulelor rosii (hematiilor). Scade colesterolul sangvin si protejeaza organismul fata de substantele cancerigene. Creste si mentine randamentul fizic. In timpul suprasolicitarilor fizice creste necesarul de vitamina si din aceasta cauza se recomanda sportivilor un consum crescut inainte de competitii.
Surse Vitamina C
Cele mai indicate surse de vitamina C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele (portocale, lamai, ananas, grapefruit), fragutele, zmeura, afine, mango, coacazele, kiwi, legume ca: broccoli, cartofii, ardeii, tomatele, varza, patrunjelul, cartofi, varza, spanac.
>> citeste mai mult
Vitamina C este ambalata intr-un flacon cu 100 capsule ce au in compozitie acid ascorbic 1000 mg 1667%/1250%
Vitamina C este eficienta pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:scorbut, boli infectioase acute si febrile, surmenaj fizic si intelectual, anemii, anorexie, oboseala, neadaptarea organismului la frig, diferite alergii, arsuri, hemoragii nazale si hemoragii vaginale, acnee, celulita, stres, carenta de calciu (fracturi, osteomielita, paradontoze, carii dentare, tulburari de crestere), raceala si gripa, tulburari respiratorii, artrita, diaree, hipcolesterolemie, hipertensiune arteriala si ateroscleroza, diferite tulburari digestive, afectiuni vasculare, deficiente in buna functionare a glandelor sexuale, angine, sinuzite, gingi-vite, diferite toxicoze, diabet, astenii, insuficienta cardiaca, reumatism cardiovascular, pneumonii si pleurezii, tuberculoza pulmonara, astm bronsic, dificultati in mentinerea sarcinii si asigurarea alaptarii, in cicatrizarea ranilor si tratarea contuziilor uscate, inflamatii ale cailor biliare, hepatice si ciroze hepatice etc.
Mod de adminstrare Vitamina C:
Adulti si copii peste 12 ani: 1 capsula pe zi
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se conserva in ambalajul original, la temperaturi sub 20 de grade.
Suplimentele alimentare nu trebuie sa fie folosite ca un substitut pentru o dieta variata. Nu depasiti doza zilnica recomandata.
|